το έτερό μου 3/4

Η τραγωδία του ανθρώπου αρχίζει, όταν εγκαταλείπει τα ιδιώματα του παιδιού, όταν λησμονεί ότι ήταν κι αυτός παιδί και με θλίψη υποτάσσεται στη μέριμνα για τη ζωή, τη φροντίδα να κυριαρχήσει, την ανάγκη να αναγνωρίζεται.
Αρχ. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Στην πρώτη του ατομική έκθεση ο ζωγράφος Κώστας Λάβδας μας προσκαλεί σε έναν περίπατο στις καθημερινές δύσκολες στιγμές ζευγαριών και μοναχικών ανθρώπων.
Άνθρωποι που πορεύονται μόνοι, ζευγάρια που ζουν σε ασφυκτικές ατμόσφαιρες εγωκεντρισμού, αποδοκιμασίας, απιστίας, απόρριψης ή που στην καλύτερη περίπτωση πλήττουν στη μονοτονία μιας μίζερης συμβίωσης.

Η χαρά απουσιάζει παντελώς. Ο έρωτας κι αυτός κάπου έχει κρυφτεί και περιγελά τα δύστυχα θύματά του.

Τα κάδρα του Κώστα Λάβδα μοιάζουν παράθυρα που έχεις την αίσθηση πως το βλέμμα σου παραβιάζει.
Άλλοτε ανοίγεις μια πόρτα αιφνίδια, κλέβοντας με αδιακρισία κάποιο αμήχανο βλέμμα πόνου.
Βαδίζοντας πιο πέρα βρίσκεσαι μπροστά σε ιδιόρρυθμα παραβάν. Εκεί δε χρειάζεται να γύρεις καν το κεφάλι σου για να δεις τι κρύβουν πίσω τους.
Τα φύλλα τους έχουν διακορευτεί από ζευγάρια ναρκίσσων που μέσα στην παγερή μοναξιά τους επιζητούν το θαυμασμό σου.

Ο τρόπος που ο ζωγράφος επιλέγει να εκφραστεί για όλα τα παραπάνω είναι η εικονογράφηση. Ξεκινά όπως ο ίδιος μας λέει από τη βυζαντινή παράδοση, μπολιάζοντάς τη με στοιχεία των anime και της street art.
Έτσι το δύσκολο ελαφραίνει κρατώντας το θεατή στην απόσταση του παιδιού που ξεφυλλίζει μια όχι και τόσο ευχάριστη ιστορία.
Τα ζεστά χρώματα στους προπλασμούς των προσώπων και οι χαρακτηριστικές γραμμές των βλεμμάτων υπαινίσσονται το πνευματικό πρόσωπο του ανθρώπου που όσο κι αν έχει τσαλακωθεί μέσα στα πάθη και τις αδυναμίες του είναι πάντα εκεί. Πίσω από τα θλιμμένα βλέμματα περιμένει μια αγαπητική κίνηση προς τον άλλο για να φωτίσουν τα σκοτάδια.

ΑΝΤΑ ΜΠΑΡΑΧΑΝΟΥ

Ο ζωγράφος και αγιογράφος Κώστας Λάβδας παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «το έτερό μου 3/4» στο Hoxton Bar από τις 7 ως τις 20 Δεκεμβρίου 2011.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s