Ο Ιβάν και τα σκυλιά του

Απίστευτο… μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα της παράστασης «Ο Ιβαν και τα σκυλιά» έζησα ξανά «σαν μια ανάσα» όλη την δεκαετία της κρίσης του 1990 μετά την διέλευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μικρές αναφορές σε κάποια καθημερινά γεγονότα έφερναν αναμνήσεις για πραγματικά βιώματα τα οποία είχα βάλει κάπου στην άκρη της καρδιάς μου και δεν άγγιζα ποτέ για να μη πονάω.

Πώς, εκεί που είχαμε, σιγουριά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μας, ισότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις και υπερηφάνεια για την χώρα που μεγαλώναμε, ξαφνικά βρεθήκαμε χωρίς πηγές εισοδήματος και ηθικές αρχές· ο γείτονας μας έγινε ο ανταγωνιστής μας. Γίναμε τόσο σκληροί και απόμακροι εκεί που ψάχναμε για λίγη ζεστασιά, αγάπη και υποστήριξη μέσα στην ανασφάλεια που βιώναμε όλοι. Πολύ ζωντανά όλα αυτά τα μετέφερε στην παράσταση με μια ερμηνεία που πραγματικά σε καθηλώνει ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης, έχοντας στα χέρια του ένα πολύ δυνατό κείμενο που αφηγείται το αληθινό βίωμα ενός μικρού παιδιού, του Ιβάν, και με τη σημαντική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιώργου Οικονόμου.

Ο Ιβαν, όπως και εμείς, μέσα στο χάος που επικρατούσε, έψαχνε ζεστασιά και αγάπη και δεν έβρισκε, γιατί ο κόσμος προσπαθούσε μόνο να επιβιώσει. Ξαφνικά όλοι ασχολούνταν με τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Σκληρά βιώματα έκαναν τις καρδιές τους αλύγιστες και απόμακρες. Δεν έδιναν σημασία στον Ιβάν, ή ακόμη χειρότερα, ήθελαν να εκμεταλλευτούν την αδύναμη κατάστασή του. Πόσο ζωντανά ακόμα στη μνήμη μου τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα από αυτή την παράσταση έχοντας ζήσει προσωπικά τόσες παρόμοιες σκηνές…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s